Babi Muhammad dan para sahabat-sahabtnya kaki melancap! Masyallah! Mereka berperang sambil melancap!! Melancap sebenarnya adalah sunnah rasul. Kepada mereka yang rajin sembahyang, golongan ini akan terbau-bau nikmat ganjaran syurga di akhirat kelak apabila melancap sambil beribadat.

Menurut ulama Syamsudin Muhammad bin Abu Bakar atau nama alim glamernye Ibnu Al-Qayyim Al-Jawziyya, dalam kitabnya Bida’a Al-Fawaid Al-Qayyim:

“Barangsiapa yang terasa tidak boleh tahan untuk melepaskan air maninya, barang siapa yang tidak beristeri atau tidak berhamba selain isterinya, dengan syarat bahawa keadaannya memudaratkan jika tidak melepaskan air maninya, maka bolehlah ia melancap. Sessunguhnya pendapat ulama Ahmad in Hanbal juga telah jelas tentang hal ini. Sejurusnya, di dalam sirah nabi (s.a.w.) mengenai sahabat-sahabtnya, Rasulullah (s.a.w.) dan para sahabat-sahabatnya, apabila di tengah-tengah ibadah peperangan jihad, pasukan askar-askar Islam termasuk baginda sendiri dan juga para-para sahabatnya melancap sepanjang perjalanan mereka di medan perang.”